Sinds dat ik voor enkele klanten het klassieke Google Analytics tracking script heb bijgewerkt naar het nieuwe Universal Analytics tracking script krijg ik de volgende weergave van verwijzingen/bronnen die hebben bijgedragen aan de conversie:

Google Universal Analytics referral probleemGoogle Universal Analytics referral probleem

Deze verwijzingen komen uit de betalingsprovider van de klant. De betalingsprovider zorgt altijd voor de laatste verwijzing in geval van een succesvolle conversie. Het gaat mij om de verwijzing/bron die hieraan vooraf gaat. In het rechter plaatje bijvoorbeeld is te zien dat bron ‘Google / organic’ voor € 59,95 heeft bijgedragen, dat is interessante data. Ik ben gaan Googelen en meerdere mensen kampen met dit probleem:

Remko van der Zwaag op Google+

Inmiddels heb ik de oplossing gevonden, ook Remko draagt deze aan op zijn Google+ pagina. Het gebruik van verwijzingsuitsluitingen.

Verwijzingsuitsluitingen in Google Analytics

Google heeft aangegeven dat wanneer je een referral (verwijzing) exclude, deze wordt genegeerd maar dat er wel twee sessies worden gecreëerd (tenzij de betalingsprovider opent in een iFrame bijvoorbeeld).

Dat betekent in de praktijk dat wanneer er 50 users op de webshop kopen, er tenminste 100 sessies worden gecreëerd.

Inmiddels heb ik voor een aantal klanten de ‘Lijst met verwijzingsuitsluitingen’ gevuld in Google Analytics onder het kopje ‘Property’ en dan ‘Trackinginfo’.

Lijst met verwijzingsuitsluitingen

Advies gewenst of vragen over dit onderwerp?

Neem contact op Terug naar overzicht

4 Reacties op Google Universal Analytics referral probleem

 1. Jedidja 06/11/20147:04PM

  Hi Tim, ik had dit probleem ook en heb deze oplossing toegepast. Maar bij mij plaatst google dit bankverkeer nu ineens onder “direct traffic”. Hier schiet ik nog niets mee op. Is dat bij jouw klanten niet zo? Gr Jedidja

 2. Tim Beeren 06/11/20147:41PM

  @Jedidja,

  Bij mij werkt het wel, krijg netjes de verschillende bronnen te zien…

 3. Anemone Romme 10/04/201511:28AM

  Dag Tim, bedankt!
  Ter info: je geeft o.b.v. het belletje van Remko met Google zelf aan dat Google twee sessies telt, maar in hun officiële uitleg (https://support.google.com/analytics/answer/2795830?hl=en) staat dat dit niet zo is: “When you exclude a referral source, traffic that arrives to your site from the excluded domain doesn’t trigger a new session.” Zo spreekt Google zichzelf tegen…

  Daarnaast staat in hun uitleg ook dat verkeer van het eigen domein automatisch wordt uitgesloten, maar dit is ook zeker niet waar (ik heb verschillende profielen die het tegendeel bewijzen).

  Een vage issue waar ik nog steeds geen antwoord op heb. Weet jij inmiddels wat meer?

 4. Tim Beeren 10/04/201511:31AM

  @Anemone Romme,

  Klopt wat je zegt, in sommige GA profielen heb ik nog steeds vage issues waar ik nog geen concrete oplossing van Google voor heb ontvangen. Ik ga er wel vanuit, dat wanneer Universal Analytics door de meerderheid gebruikt gaat worden, hier ook meer aandacht naar uit zal gaan vanuit Google.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Neem contact op met Frank a Do