Een Payment Service Provider (PSP) voorziet webwinkel eigenaren van betaalmogelijkheden zoals iDEAL, bankoverschrijving, Creditcard, achteraf betalen, betalen per mobiele telefoon en meer.

Een Payment Service Provider heeft contracten met al deze verschillende betaalmogelijkheden en bundelt deze in één centraal systeem. Hierdoor hoeft men als webwinkel eigenaar niet meerdere aparte contracten te sluiten per betaalmodule en aparte integratie hiervan. Men sluit één contract met de Payment Service Provider en vervolgens wordt dit systeem gekoppeld aan de webwinkel. Vervolgens kunnen er diverse betaalmethoden geactiveerd of gedeactiveerd worden.

Een PSP koopt groot in bij banken en andere instanties (PayPal, Mistercash, AfterPay etc.) waardoor de prijzen wat scherper aangeboden kunnen worden dan wanneer een webwinkelier direct zaken doet met een bank of betaalmodule.

Een ander voordeel van een PSP is dat zij beveiligingscertificaten, die nodig zijn voor bepaalde betaalmethoden zoals creditcard, in huis hebben. Door de autorisatie van creditcards aan een PSP over te laten, hoeft de webwinkel deze niet zelf te hebben.

Twee typen Payment Service Providers

Er bestaan twee verschillende typen Payment Service Providers:

  • Collecterende Payment Service Provider: deze PSP’s incasseren direct van de klant en storten de omzet door aan ondernemer met aftrek van de kosten voor de betaling. Klanten kunnen de verschillende betalingen volgen en analyseren op een eigen accountpagina van de PSP. Een collecterende Payment Service Provider dient over een licentie van De Nederlandsche Bank te beschikken om dit te mogen doen.
  • Distribuerende Payment Service Providers: deze PSP’s incasseren niet zelf, maar faciliteren de betaling op hun platform via een bank of acquiring partij. De bank of acquirer betaalt de omzet door aan ondernemer met aftrek van kosten. De webwinkelier gaat zelf aparte overeenkomsten aan met bank(en) en acquirer(s).

Een distribuerende Payment Service Provider biedt een online kassa waarbij de dienstverlener eigen contracten tussen webwinkel en betaalmethoden aansluit. Voordeel voor de webwinkel is dat de betalingen van de koper rechtstreeks op de rekening wordt ontvangen. Nadeel is dat er in deze situatie met iedere aanbieder van een betaalmethode afspraken gemaakt moeten worden en contracten worden gesloten.

Bij een collecterende Payment Service Provider maakt webwinkel gebruik van de contracten van de betaalmethoden van deze dienstverlener. De kopers betalen aan deze collecterende dienstverlener en webwinkel krijgt hiervan een realtime melding. De betalingen keert de PSP op een latere datum als totaalbedrag uit aan de webwinkelier. Voordeel voor de webwinkel is dat alle zaken rond het betalingsverkeer, dus meerdere betaalmethoden, via één contract geregeld kunnen worden. Er dient daarnaast slechts één implementatie, die van de PSP, in de webwinkel gedaan te hoeven worden. Vaak zijn hier plugins voorhanden.

Verschillen tussen Payment Service Providers

Onderlinge verschillen in diensten tussen de PSP’s bestaan in de eerste plaats uit de selectie aangeboden betaalmethoden. Daarnaast bieden niet alle providers ondersteuning voor betalingen vanaf mobiele telefoons. Anderen werken samen met buitenlandse banken, zodat ook bezoekers van over de grens kunnen afrekenen. Verder bieden PSP’s vaak risico en fraude modules aan op verschillende niveaus. Ook verschillen PSP’s in de mate waarin de huisstijl van de webwinkel overgenomen kan worden.

Aan te raden Payment Service Providers?

Frank a Do is voorstander van een collecterende Payment Service Provider vanwege het gemak om te koppelen aan de webwinkel en de vaak scherpere tarieven.

Frank a Do maakt voor klanten veel gebruik van collecterende PSP’s Sisow en Adyen. Grote voordeel van Sisow is dat zij een erg scherp tarief voor iDEAL rekenen en makkelijk aan te sluiten zijn door de vele plugins die zij bieden (o.a. Magento, WordPress WooCommerce, Prestashop en dergelijke). Communicatie is ook uitstekend.

Een van de voordelen van Adyen is dat zij een zeer uitgebreide ‘risk & fraud’ afdeling hebben waar alle betalingen gecontroleerd worden en black lists worden aangevuld. Daarnaast biedt Adyen de mogelijkheid tot Omni-channel betalingen (mobiel, tablet, fysieke winkelkassa, desktop) en bieden zij, net zoals Sisow, diverse plugins voor o.a. Magento en Prestashop.

Grootste voordeel van Adyen is dat zij wereldwijd meer dan 250 betaalmethodes ondersteunen waardoor de webwinkel per land de populairste betaalmethodes kan activeren. Ook wordt er zogenaamde ‘Flexible skin technology’ aangeboden waarmee de checkout omgeving volledig in stijl van de webwinkel gemaakt kan worden en er kunnen A/B tests worden uitgevoerd.

Meer informatie op Frankwatching

Advies gewenst of vragen over dit onderwerp?

Neem contact op Terug naar overzicht

1 Reactie op Voordelen van een Payment Service Provider

  1. EJvLieshout 09/08/201410:55AM

    Mooi en gedegen overzicht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Neem contact op met Frank a Do